Lasagne (Lchf)

Så nu har jag ätit middag och fick en härlig kommentar från gubben..Den här maten du lagar är godare än vanlig husmanskost :) Kan man bli annat än nöjd då?. Känns kul att även han uppskattar det jag lagar och ja han högg in ordentligt på Lasagnen och nu kan jag sjunka ner i soffan en stund och bara ta det lugnt.

Till plattorna behöver du: 

4 ägg

100 g färskost (jag tog philadelpiaost)

0,5 dl fiberhusk

Vispa äggen poröst och sedan häller du i färskosten och fiberhusken. Låt det bli blandat ordentligt. Sedan breder du ut det på bakplåtspapper det kan vara lite bökigt men det går. Jag använde en slickepott. In med det i ugnen på 150 grader i ca 12 minuter. Ta ut och skär i bitar.

Ostsåsen:

1 1/5 dl cremé fraiche

1 dl grädde

1 dl riven ost

salt&peppar

Koka upp cremé fraiche och grädde krydda och lägg i osten rör tills det smälter.

Köttfärsås:

500 g köttfärs

1/2 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 burk krossade tomater

3 msk ketchup ( den med stevia) Här kan du ta tomatpuré om du vill istället.

1 tsk dijonsenap

1 tsk sambal olek

paprikapulver ,chilikrydda,salt och peppar

Gör så här:

Stek köttfärs och finhackad lök. Häll i resterande ingredienser och låt puttra ca 20 min.

Toppa med riven ost och oregano. För mig blev det ca 1-2 dl riven ost.

Börja med lite köttfärsås i bottnen på en ugnsfast form..sedan bygger du på med plattor köttfärs och ostsås. Jag avslutade med köttfärs och la på riven ost och oregano. In i ugn på 225 grader ca 20-25 minuter. Räcker till ca 4 portioner.

 

 

Cheesecake i glas (Lchf)

Lite kvällsgottis satt fint till kaffet. Nu blir det soffmys och lugna gatan här ikväll..Imorgon ska det bli en tur till Stockholm gubben ska hämta en moped så det blir många långa timmar i bilen men det känns helt okej för jag gillar att åka bil :)

Cheesecake i glas: räcker till 3 portioner

Mandelcrunch:

50 g smör

1 1/5 dl mandelmjöl

1 tsk sötning ( jag tog ica sötströ)

Till fyllningen:

150 g philadelpiaost

1 1/2 dl Grekisk yoghurt ( eller 1 1/2 dl cremé fraiche)

sötning jag tog ca 1 tsk sötströ

1/2 dl blåbär

Gör så här:

Smält smöret och blanda med mandelmjölet och eventuellt sötning om du vill ha det. Bred ut massan på bakplåtspapper och grädda i ugnen i 175 grader ca 7-8 minuter du ser när degen får färg (den ska inte bli bränd utan gyllenbrun. Ta ut och låt svalna och sedan smular du den till kaksmulor.

Vispa yoghurt och philadelpiaost med sötning, vispa ner blåbär ( eller jordgubbar eller hallon om du väljer det) allt ska bli till en slät smet.

Varva krämen med kaksmulorna och toppa med lite Crunch och blåbärsfyllning ( samma gäller där Jordgubbar eller hallon om du valt det istället)

 

 


Rårakor av kålrot (Lchf)

Hejhej!

igår blev det inget bloggande för mig alls då jag var på resande fot hela dagen..10 timmar i bilen blev det och när jag kom hem så var jag på tok för trött för att starta datorn. Sedan var det lite svårt att hålla sig helt till Lchf när man inte visste vart man skulle äta och stanna. MEN nu är jag tillbaka igen och nu kommer det recept och trevliga bilder på det jag lagar till. Idag gjorde jag rårakor på kålrot och det var första ggn jag gjorde det och det var absolut inte den sista. Faktiskt riktigt gott inte för att det smakar som när man gör det på potatis men detta är ju ett smart alternativ tycker jag. Till det så stekte jag bacon och serverade med lingon.

Rårakor: Blev 6 st stora

300 g finriven kålrot

2 ägg

salt och peppar

Bacon eller stekfläsk

Gör så här:

Riv kålroten fint och blanda i ägg och kryddor. Stek först bacon/stekfläsk och när det är klart så sparar du fettet som blir och i det steker du rårakorna. Några minuter per sida. Servera med lingon eller vad du nu tkr om. Det finns ett lågkalori alternativ att köpa bland lingonsylt den använder jag 6 kh/100 g.

 

 

 


Korvstroganoff&blomkålsris (Lchf)

Hej kära läsare! Mår fortfarande skrutt och matlusten är inte tillbaka än.. så frukosten hoppade jag idag det fick bli en kopp te bara. Men mat måste man ju ha i magen så det var bara att släpa sig ut till köket och röra ihop något ätbart och då fick det bli det här. Så nu är jag mätt och go och lägger mig tillrätta i soffan igen.

Detta hade jag i :

500 g falukorv ( jag hittade en med lite kh i när jag handlade sist)

1/2 gul lök

1 vitlöksklyfta

mindre än 1/2 tsk sambal olek

1 msk tomatpuré

1 1/2 dl grädde

salt&peppar efter smak jag hade även i lite chilikrydda. Kan ju ha tur att jaga bort baskiluskerna om man kryddar på haha :)

Gör så här:

Hacka lök, både den gula och vitlök. Strimla korv och stek allt detta först. Sedan är det bara att fylla på med alla de andra ingredienserna och smaka av. Låt puttra en stund ca 10 minuter.

Jag serverade med blomkålsris. Jag river färsk blomkål på den grövsta sidan på rivjärnet. Sedan kokar jag riset i ca 1-2 minuter. Häller av i durkslag och låter det ånga av innan servering. Lite salt behövs med.

 

 

 


chokladmuffins (Lchf)

Myskväll i sjukstugan ..Chokladmuffins eller vad man nu ska kalla detta. En väldigt mjuk och god kaka med mkt chokladsmak. Ligger på soffan och tycker synd om mig själv får hoppas detta går över fort så man orkar böka runt i köket igen :)

Detta hade jag i :

2 ägg

100 g smör

1/2 krm äkta vaniljpulver

3/4 dl grädde

100 g mörk choklad ( min var bara på 70% hade bara den hemma)

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och när det har smält så bryter du i bitar av chokladen och låter den smälta ihop med smöret. Vispa äggen och grädde och vaniljpulver. Sedan häller du i chokladsmeten och vispar det. Fyller formar till hälften jag hade aluminiumformar det blir ca 12 stycken. In i ugnen 6-8 minuter. Sedan kan du låta dom svalna i kylskåp eller frys. 

Servera med en klick grädde och hallon :)

 

 


Zucchiniplättar (LCHF)

Idag blev det en enkel middag och det var riktigt gott :) Första ggn jag provade att göra zucchiniplättar och absolut inte sista gången.

Till plättarna behöver du: Blev ca 15 st

1 Zucchini  (150-200 g)

2 ägg

lite fiberhusk  1/2-1 tsk tog jag

Örtkryddor

salt&peppar

smör att steka i

Gör så här:

Riv zucchinin på det grövsta på rivjärnet. Vispa 2 ägg och blanda i fiberhusk och kryddor. Rör ner zucchinin. Smält smör i pannan och klicka sedan i ca 1 msk av smeten i ett plättjärn eller stekpanna. ( Jag använde plättjärn). Tryck till med stekspaden så att de plattar ut sig och stek tills de fått fin färg.

Köttfärsspetten gjorde jag av ca 300 gram blandfärs som jag hackade i lite lök i och kryddade med salt och peppar och chilikrydda + 1 ägg. Rör ihop smeten och forma till avlånga biffar/järpar. Trä på spetten och in i ugn på 200-225 grader i ca 30-40 minuter. Jag körde på grill.

 

 

Fläsk&Löksås (LCHF)

Ojoj så himla gott..Fläsk och löksås och stekt blomkål till det..kan lova att det smakade fint i mun och mättade min mage :)

Jag kokade blomkålen mjuk en stund innan jag stekte den i stekpannan med smör och saltade.

Löksås:

1 gul lök

11/2 dl grädde

1 äggula

salt &peppar efter smak

Gör så här:

Finhacka löken och stek den mjuk i kastrullen i smör. Den ska inte ta färg. Sedan häller du i grädde,äggula och kryddar och låter den småputtra en stund. Min blev jätte krämig och god.

 

 

 

 


Bountybollar

Lite gott till Idol måste man ju ha :) Så nu sitter vi här och njuter av dessa godingar. Blev 21 stycken ganska rejäla bollar.

Det här behöver du:

1/2 dl ica sötströ ( vi tog lite mindre)

25 g kokosfett

1/2 dl grädde

1/2 dl kokosmjölk

100 g kokos

100 g mörkchoklad (70% eller mer)

Gör så här:

Smält sötströ och kokosfett i en kastrull. Tillsätt grädde,kokosmjölk och riven kokos och låt sjuda någon minut. Rör samman allt och låt stå i kylen ca 1 tim.

Forma degen till bollar och ställ in i frysen i ca 1 tim.

Smält chokladen över vattenbad  och doppa kokosbitarna med hjälp av en matsked.

Låt stelna i kylen.

Du kan förvara bountyn i kylen eller i frysen.

 

 

 

 


Rättikagratäng (Lchf)

Nu har den här damen ätit middag och när jag var och handlade i Torsdags så sprang jag på rättika..har letat på flera ställen men inte lyckats att hitta den men på Willys i Mariestad hittade jag den äntligen. Har hört så mkt om att det ska vara så gott med denna gratäng och vet ni vad? Det var det :). Jag kommer helt klart att göra denna igen.

Det här behövs:

ca 600 g rättika ( skuren i tunna skivor)

3 dl grädde

1 gul lök ( ska hackas)

1 vitlök

salt och peppar

riven ost ca 2 dl ( av valfri sort)

Gör så här:

Skala och skiva rättikan antingen med kniv eller mandolin. Häll i grädde och rättikan i en kastrull tillsammans med vitlök,salt och peppar. Låt koka i ca 10 minuter (utan lock). Lägg i den hackade löken och låt koka ytterligare 10 minuter till. Sedan häller du över röran i en smörad ugnsfast form på med osten och sedan in i ugnen på 225 grader ca 20 minuter.

 
 

 


Ostpanerad omelett (Lchf)

Idag blev det ospanerad omelett till frukost och herrejisses vad gott det var. Det här kommer jag absolut att göra igen. Lätt och smidigt gick det med. Jag fyllde min med räkost,tomat och babyspenat. Nu sitter jag här mätt och nöjd och glad :)

Det här behöver du:  (Räknat på 1 portion)

ca 6 skivor ost ( av valfrisort jag hade bara gouda hemma)

2 ägg

2 msk grädde

lite salt

Gör så här:

Lägg en klick smör eller kokosfett i stekpannan och låt det smälta helt. Lägg i skivorna med ost så att dom täcker bottnen på stekpannan. Medelvärme ska du ha och när osten fått bubblor så häller du på blandningen med ägg,grädde och salt och låter det steka en stund. Lägg på valfri fyllning och när omeletten stelnat lite så viker du den som en halvmåne och låter den stå någon minut till innan det är dags att hugga in. Jag hade räkost,tomat och babyspenat i min men här kan du välja det just du tycker om :)

 

 
 

 

 


wrap

God morgon här blev det sovmorgon idag :) Har precis avnjutit min frukost och idag blev det en wrap med skinka, ishavssallad och gurka. Slank ner fint kan jag lova :) Nu ska jag avnjuta en kopp kaffe innan dagens alla måsten ska påbörjas.

Det här behöver du:

2 ägg

2 msk vispgrädde

1 msk vatten

1,5 mks fiberhusk

smör eller kokosfett att steka i

Gör så här:

Smält smöret eller kokosfettet i en stekpanna. Vispa ihop grädde,ägg,vatten och fiberhusk ( jag använde mig av en mixer). Häll ner smeten i pannan. När degen satt sig lite är det dags att vända och trycka ut den så mkt du kan med en stekspade. Så att den blir stor och tunn. Vänd ytterligare en gång och tryck ut den ännu mer. Låt sedan svalna lite och fyll med den fyllningen du vill ha :).

 

 

 

 


Vitkålsgratäng med köttfärs LCHF

Hej hopp alla goa läsare nu har jag och min familj avnjutit en god middag..och detta gillade de verkligen. Det är egentligen bara jag i familjen som äter Lchf men denna maten passar ju alla lika bra och det är ju perfekt. Den fick klart godkänt :)

Det här hade jag i : ( Blir till 6 stora portioner)

ca 8-9 dl vitkål (strimlad)

600 g köttfärs

1 burk champinjoner

1 burk krossade tomater

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

ca 2,5-3 dl grädde ( höftade lite därför osäker på exakt mått)

peppar,salt (chilikrydda eftersom jag gillar mat med sting)

2-3 dl riven ost ( valfri sort jag hade bara gouda hemma)

Gör så här:

Strimla vitkålen och stek den mjuk i rikligt med smör. Stek köttfärsen och krydda och när den är ordentligt stekt så häller du i lök,krossade tomater och champinjoner. Sedan blandar du allt och häller i en ugnsfast form där häller du på grädde och riven ost. In i ugn på 225 grader ca 20-25 minuter tills gratängen fått fin färg.

 

 

 

 


Gastric Bypass

Det här med gastricbypass har blivit så vanligt idag. Jag minns för många år sedan då hörde jag inget om detta och visste knappast att det ens fanns möjlighet att utföra en operation som gjorde att man kunde minska i vikt. Men nu har jag flera bekanta och även sådana som man vet vilka de är men inte pratar med men som man hört på ryktesväg genomgått en sådan här operation.
MEN nu till mina egna tankar om detta för mig är det en självklarhet att först försöka på egen hand att gå ner i vikt man måste ge det en chans innan man lägger sig på ett operationsbord. Anledningen till att jag skriver att man själv kan försöka först är att jag själv bantat ner mig över 30 kilo och vill man så kan man.
 Men för många verkar detta vara ett lätt alternativ för man behöver ju inte försöka själv och sedan när de gått ner i vikt så mår de antingen dåligt eller så går de upp i vikt igen för de trillar tillbaka i sina gamla vanor och det fungerar ju inte alls.
Jag kan förstå de som är riktigt stora och kraftiga att de inte kan lägga om livsstil och för dom är en operation absolut en bra utväg. Men jag vet många som gör detta bara för att slippa banta och det är för mig helt fel anledning och en av dessa som gjort operationen har gått upp allt och kanske lite till igen och fått göra ytterligare en operation..Är det så det ska vara? Nej fyy.
Jag har absolut inget emot att denna möjlighet finns utan stödjer den till 100 % men när det görs av fel anledning där stödjer jag den inte alls.
Jag vet att det inte är en lätt operation att genomföra och det finns även risker med den och man kan må psykiskt dåligt efter eller få ont i magen mm så tänkt efter 2 ggr och väljer man ändå att göra den så gör det av rätt anledning.

Proteinbollar med smak av jordgubb

Har ätit lite dåligt idag och kände mig sugen på något sött så fixade till dessa proteinbollar och mumsiga blev de och mättande var de :)

Detta behöver du:

1 skopa proteinpulver jordgubb ( går med vilken smak som helst)

1 dl kokosgrädde ( man kan ha mer men för mig räckte det med 1 för de blev ganska lösa)

2 dl kokosflingor

50 g smör

(lite kokos att rulla dom i )

Gör så här:

Rör ihop allt i en bunke och rulla bollar. Rulla i kokos om du vill det och sedan in i kylen en stund.

 

 
 

 

 


Kokosplättar/pannkakor LCHF

Har haft en jobbig morgon med magont..men måste ju försöka pilla i mig lite att äta såå valde dessa kokosplättar och mums mums gillar man kokos är de här perfekta. För man får lite krispigt kokos när man tuggar i dessa :)

Det här behöver du: (9 plättar fick jag ut av min smet. Hur många pannkakor det blir vet jag inte)

2 ägg

1 dl kokos

1 dl grädde

lite salt

( vill man så kan man ha lite ica sötströ i men det hade inte jag )

Gör så här:

Kör kokosflingorna i en mixer så de blir som mjöl. Vispa ihop kokosmjölet,ägg och grädde och salt. Låt svälla en stund ca 5-10 minuter.

Stek plättar eller pannkakor i smör i en stekpanna på medelvärme tills de får fin färg.

Jag åt mina med lite blåbär och lättvispad grädde. Men man kan ta yoghurt eller bara bär om man vill det. Eller någon lättsockrad sylt om man har det.

 

 

 

 


Lchf Kanelkokta rabarber

Bjöd upp mamma på lite fika och funderade på vad man skulle bjuda på..så jag valde ut detta som jag nu ska ge er receptet på..Gott men syrligt var det inget för den som gillar sötsliskiga saker haha :D

Det här behöver du:

300 g rabarber ( i små bitar)

1 msk vatten

ca 1 krm kanel

2 msk sötning ( jag hade ica sötströ)

Gör så här:

Skala och slanta rabarbern ( jag hade fryst färdig skuren). Lägg i kastrull och häll i 1 msk vatten..sedan låter du det sjuda (småkoka) en stund sedan häller du på sötning och kanel. ( Du ser när det börjar vattna sig). Koka ca 12 minuter det gör inget om det blir lite bitar kvar men det blir liksom en kräm av det.  Ställ sedan åt sidan och låt det svalna.

Sedan blandade jag 1 dl yoghurt och 1 msk vispgrädde och hällde i lite vaniljarom. Rör detta till en slät blandning.

Varva sedan rabarberkrämen och yoghurtblandningen och avsluta med lite hackade nötter ovanpå jag hackade lite macadamianötter Men det går lika bra med hackade hasselnötter :)

 

 

 

 


Lchf våfflor

Har haft min mamma här på fika och självklart vill man ju bjuda på fika som vi båda kan äta så då hittade jag detta recept på våfflor och de blev riktigt goda.

Det här behöver du:    ( blir ca 6-7 stycken)

4 ägg

2 dl grädde

1 dl vatten

2 msk fiberhusk

en nypa salt

Gör så här:

Vispa samman allt med elvisp, låt stå 5 minuter. Grädda våfflorna med smör i hett våffeljärn. Servera med en klick grädde och färska bär.

 

 

 

 


Lchf Tacogratäng

När det är helg så måste man ju mysa till det lite extra och det har vi gjort nu :) Nu ska jag fylla upp ett glas vin och sätta mig o njuta av kvällen.

Tacogratäng:

500 g köttfärs

1 vitlök

1/2 paprika

1/2 lök

Tacokrydda (Lchf-klubbens)

1 burk tacosås Hot (liten burk)

1 burk cremé fraiche (liten burk)

1 liten tomat

ost

(jag hade i lite chilipulver för extra sting inget man måste ha)

Gör så här:

Stek köttfärsen och häll på tacokrydda. Jag hade i löken/vitlök och paprikan och lät det bli lite mjukt i stekpannan. När det är klart häller du över det i en ugnsfast form. Blandar ihop cremé fraiche och tacosås och häller detta över köttfärsen. Lägger skivad tomat längst upp och sedan på med osten. In i ugn på 200 grader i ca 20-30 min till osten fått fin gyllene färg.

Till gratängen gjorde jag ostchips.

Ta den osten du gillar hyvla och lägg dubbel på en plåt med bakplåtspapper och sedan in i ugnen på 200 grader ca 8-10 min. Osten ska bli lite gyllene de är mjuka när du tar ur ugn men blir sedan hårda och krispiga.

 

 
 

 

 


RSS 2.0