Havrebollar och valborg

Vart tog det fina vädret vägen kan man undra?. Idag är det riktigt kyligt ute och då ska man ut och fira? Fast för mig blir det inget firande utan jag ska ha en mysig hemmakäll lugnt och skönt.
Dottern och jag blev lite sugna på havrebollar så det har vi gjort nu och kan bara säga MUMS så goda:)
 
Recept på havrebollar:
 
250g smör (jag använde margarin)
2½ dl socker
7½ dl havre
1 msk Vaniljsocker
1 msk kakao
½ dl kallt kaffe

Garnering
Kokos

Vispa socker och smör i 5-10 min med elvisp
Blanda ner havre,vaniljsocker kakao och de kalla kaffet i smör/socker smeten
Vispa ytterligare 5-10 min med elvisp
Ställ in smeten i kylen i någon timme ta ut å rulla till bollar och sedan rulla i kokos.
 
 

Lite gott i magen

har intagit en lunch i solen ute på balkongen med dottern så nu är man mätt och nöjd. Min dotter är testpilot på smartson och fick hämta ut en Hälsans Kök kebab (vegetariskt) så det fixade vi till med lite grönsaker och vitlöksdressing och allt serverades på ett tortillabröd.
 
 
 

En sådan där dag

då man mår som en potta skit..just den tiden i månaden som är blä och man vill dra ett täcke över huvudet och bara vara ifred. Så är det idag jag har ingen lust till något så därför stannar jag hemma och tycker synd om mig själv.
Hoppas allt är bättre imorgon iaf så man får lite lite gjort det finns ju massor att pyssla med om man vill men allt kan vänta till sen inget är ett måste att göra idag.
 
Nu ska jag dra på mig en filt och lägga mig i soffan och bara slappa såå skönt tror man behöver sådana här dagar ibland eller hur?
 
Kram på er alla :)

Cupcakes med zoofluff och grillning

Igår bakade vi själva cupcaksen och idag blev det att spritsa zoofluffet på. Dottern skulle ha med sig dessa till en filmkväll hos kompisar.
Vi grillade för första ggn i år med och jisses så gott det var så nu sitter man här mätt och nöjd.
 
Recept på cupcakes:
 
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
 
 
Gör så här:
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt
Smält smöret, häll i mjölken och blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.
 
( vi använde en cupcakemaskin och fick 16 stycken)
 
zoofluff:
 
3 dl grädde
70 g zoogodis
 
värm grädden den får inte koka
klipp godisarna i mindre bitar och lägg i och låt de smälta ner.
Ställ i kylskåp minst 5 timmar men helst över natten
sedan vispar man upp den med elvisp.
 
 
 
 
 

Sverigekaka

Fick lust att baka idag igen och då fick det bli en Sverigekaka. Jag har inte smakat än utan det ska min familj få göra imorgon. Jag läste i receptet att den skulle bli godare dagen efter så det hoppas ja ju på nu då :)
 
Det här behöver du:
 
till kakan:
 
3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokande vatten
 
Fyllning:
 
125 g smör
1 dl mjölk
4 tsk vaniljsocker
 
Gör så här:
 
Vispa ägg & socker pösigt, blanda i vetemjöl & bakpulver. tillsätt vatten & grädda i 175 grader 40-45 minuter. Jag  gräddade i springform med löstagbar botten.Som jag bröade innan :)
 

Fyllningen:
 

Smält smöret, tillsätt mjölk och koka i ca två minuter (krämen ska bli lite tjock)
Tillsätt vaniljsockret. Låt krämen svalna lite innan du breder den på kakan.
 
När kakan är klar:
 
Låt kakan svalna lite när den är klar innan du delar den. Krämen kan du breda på när du delat kakan och sedan sätter du ihop den igen. Pudra lite floursocker över.
 
 
 
 
 

Nybakat

 

5 dl havregryn

6 dl mjölk

1/2 dl olja

50 g jäst

2 msk ljus sirap

2 tsk salt

7 dl vetemjöl

mjölk och havregryn till pensling

Lägg havregrynen i en bunke. Värm mjölk och olja.Häll blandningen över grynen. Rör om och låt dem svälla i ca 15 minuter tills det är fingervarmt. Smula ner jästen, tillsätt sirap och salt. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt vetemjölet. Arbeta den ganska lösa degen i maskin 3-5 minuter eller 10 minuter för hand. Strö över lite mjöl och låt jäsa övertäckt ca 30 minuter. Arbeta ihop degen i bunken. Klappa ut degen med mjölad hand i en lättsmord långpanna (30x40cm). Skär med mjölad kniv jämnstora bitar. Nagga rutorna med en gaffel. Låt jäsa degen under bakduk i ca 30 minuter. Pensla med mjölk och strö över havregryn. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

 
 

Sol värme och nya muggar :)

Så härligt det är nu och jag vet inte om det var det fina vädret och solen som gav mig sådan energi idag. Så nu har jag iaf bytt rent i alla sängar, tvättat och hängt upp allt. Fick fram hajen så nu är det rent och fint på golven och dammtrasan har gjort rent på hyllor och bänkar. Har även varit frisör och fixat till mammas hår och varit och handlat hittade såå söta muggar med ugglor på så ja de fick ju såklart följa med mig hem.
Har suttit och njutit av en kopp te på balkongen och solat lite såå härligt eller hur?. Jag hoppas solen är här för att stanna och även värmen.
 
Nu ska jag krypa upp i soffan och kika på lite tv och sedan blir det hopp ner i sängen när sambon kommer hem från jobbet. Imorgon kommer dottern hit och ska stanna några dagar mysigt mysigt.
 
 
 

Påsktårtor som jag gjorde och firande

Helgen och ledigheten i påsk har varit underbar..har varit hos vänner och med familj och ätit och fikat gott. Igår gjorde jag 2 stycken påsktårtor som gjorde succé.
 
Köpte färdiga bottnar och sedan gjorde jag bountyfluff som jag tog på ena lagret och sedan vanlig marsankräm på nästa och ett med hallonsylt blandat med lite grädde. Jag pyntade med persika,jordgubb och kycklingar och hyvlad choklad och chokladägg. Den ena satte jag fingrar runt om (kakor alltså) och den andra nobless.
 
Bountyfluff:
 
3 dl grädde
180 g bounty
 
Värm grädden i kastrull den får INTE koka sedan stoppa i bountybitarna och låta dom smälta.
Ställ in i kylskåp och låt stå över natten. Sedan är det bara att vispa upp den med elvisp så den blir fluffig.
 
 
 

Påsken känns som jul

Jag vet inte men allt det man äter på påsk känns som julmat? Är inte någon större skillnad och jag tycker det känns väldigt trist men ändå står man där och gör janssons mm...Hmmm man kanske skulle starta en egen påsktrend på mat och gå emot alla haha.. Ska nog fundera på det lite till och se om jag kan komma på något gott att laga som vi ska fortsätta att äta på påskarna som kommer. Våga vägra påskmat (julmat).
Har haft mamma här på middag och det är alltid lika trevligt. Har dessutom fixat till 2 tårtor till morgondagen de är dock inte helt klara för den sista justeringen blir imorgon då den skall pyntas.
Vi tar det lugnt här ikväll med vin och mys och ja det blir en skön hemmakväll och det känns toppen faktiskt för jag känner ingen större lust att festa och fira idag utan det får bli imorgon med alla mysiga nära och kära.
 
Så jag önskar alla en Glad påsk!
 
 

Morotslåda och handlat

Idag handlade jag lite gott till påsken och det var fler än jag som tänkt likadant för jösses vilken fart det var i butikerna haha :D Men hem kom jag hel och fin och med allt som jag behövde ha.
Har roat mig med att göra en morotslåda (dock inte äkta från grunden utan med lite fusk men vad gör väl det?.
 
Här kommer receptet:
 
2 små tuber färdig risgrynsgröt (fusk men ändå )
6-7 stora morötter
½ dl ströbröd
1 dl vispgrädde
2 st ägg
Salt & muskot
 
Skala och skiva morötterna i slantar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och mixa morötterna till en slät smet. Blanda morotssmeten med gröt, ägg, grädde, ströbröd och kryddor. Häll smeten i en smord ugnsfast form och grädda lådan på 175 grader i ca 1 timme. Lådan är klar när den börjar lossna från kanterna och fått vacker färg.
 
 
 

Dumlesnittar

Idag bakade jag och dottern och som ni ser så blev det dumlesnittar. Blev väl inte de snyggaste kakorna men ack så goda :)
 
 
Dumlesnittar ca 40-45 stycken
 
200 gram margarin
2,5 dl strösocker
1 msk sirap
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4½ dl vetemjöl
 
ca 10 stycken dumlekolor
 
 
Gör så här:
 
Blanda samman alla ingredienser i en skål för hand till en slät deg.
Hacka 6-7 Dumlekolor i små bitar och häll ner i smeten. Rör om så att alla kolor blandas med smeten.

Dela degen i tre delar och rulla ut till längder.

Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck lätt på rullarna och pensla med uppvispat ägg.

Hacka resterande Dumlekolor, ca 3-4 stycken, i små bitar. Strö över bitarna över längderna och tryck till lite lätt så de fastnar i degen. (Strö över en nypa salt om du vill! Det ger en god brytning.)

Grädda 13-15 min i 200 grader. Låt svalna lite. Skär sedan sneda snitt med en vass kniv.

 

 

Silviakaka

Idag blev det lite bakning igen och en silviakaka provade jag på att baka för första ggn har sett den på bild och funderat på att göra den många ggr såå nu står den här redo att avnjutas :)
 
Silviakaka:
 
2ägg
2dl socker
1dl vatten
2dl vetemjöl
2tsk bakpulver
 
Glasyr:
 
75g margarin
1dl stösocker
2tsk vaniljsocker
en äggula iröres
riven kokos
 
Gör så här:
 
vispa ägg o socker pösigt, häll i vattnet vispa till snabbt häll i mjölet o bakpulvret rör om. Häll smeten i en smord o bröad kakform. Sätt in i ugenen i 175grader, i 30 minuter. Under tiden rör du i hop glasyren i en liten kastrull och när kakan är färdig häller du den över kakan och strör över coccos flingor.
Denna kaka går att göra även på långpanna men då måste receptet fördubblas. kokosen kan uteslutas om man inte tycker om det. Man kan t ex ta strössel på istället :)
 
 
 

När man älskar att baka och laga mat men går på diet

då är det ganska bra att ha människor man kan bjuda på det man fixar till MEN självklart vill man ju smaka själv med men från och med nu så måste jag bli hård mot mig själv då jag lyckats komma en sådan lång väg som jag gjort jag är ju nästan i mål dit jag vill komma och det är nu man måste lägga in en högre växel för att NÅ målet för kilona sitter som berget och vägrar lämna min kropp. Så hädanefter så får jag titta men inte smaka själv :)
 
Beställde ju en klänning som jag skulle haft med på min semestertripp men den hann ju inte komma MEN i måndags hittade den hit så jag har provat den så passade gjorde den ju men den får allt hängas in tills det blir lite varmare ute :)
 
 

Nya smaker av Loka och en vit chokladkaka med blåbär och citron

Dottern och jag var och hämtade ut paket och handlade lite förut och då sprang vi på de nya smakerna som kommit från Loka så de var man ju tvungen att handla med. Kan bara säga att de var riktigt goda den ena smakade hallon och den andra päron.
Har nyss bakat en kaka och recept kommer här nedanför.
 
Vit chokladkaka med blåbär och citron:
 
100 g smör
100g + 50g vit choklad
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 citron, rivet skal
1 msk pressad citron
2½ dl vetemjöl
3 dl blåbär
Florsocker
Vaniljglass

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Ta av från värmen. Bryt 100 g choklad i bitar och smäld den under omrörning i smöret.
Blanda i socker, vaniljsocker och äggen ett i taget. Tillsätt citronskal och citronsaft samt mjölet. Rör snabbt ihop till en smet.
Häll smeten i en smord form med löstagbar kant. Hacka 50 g chocklad. Strö choklad och blåbär på kakan.
Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter. Pudra över lite florsocker. Servera med vaniljglass.
 
 

Fläskfilé gryta på menyn idag och Fredag kan det bli bättre?

Idag blev det sovmorgon såå skönt. Iväg en liten sväng på ärenden och sedan ställde jag mig i köket och grejade ihop en fläskfilé gryta som var riktigt god. Som vanligt så får ni ju receptet för denna är verkligen värd att testa.
Jag serverade min med nyttiga nudlar men man kan lika gärna ha klyftpotatisar eller ris eller pasta eller kanske bara en sallad till.
 
Här kommer receptet på den smaskiga grytan.
 
1 fläskfilé, ca 600 g
2 paket bacon, ca 280 g
(10 champinjoner)
1 rödlök
Smör/olja att steka i
2 dl crème fraiche
3 dl grädde
2 msk kinesisk soja
1 köttbuljongtärning
2 tsk tomatpuré
1-2 tsk sambal oelek
(1 msk vetemjöl)
Salt, peppar
 
Gör så här:
 
Skär fläskfilén i tunna skivor. Strimla bacon. Finhacka löken. Dela champinjonerna i mindre bitar om de är stora. Bryn fläskfilén på hög värme i en stekgryta eller stor traktörpanna. Lägg fläskfilén åt sidan medan du fräser bacon, lök och champinjoner. Lägg ner fläskfilén igen och tillsätt crème fraiche, vispgrädde, soja, buljongtärning, tomatpuré och sambal oelek. Låt puttra tills fläskfilén är är helt klar, ca 5 minuter. För en tjockare sås, skaka ihop vetemjöl med en slurk av såsen till en klumpfri redning och häll ner i grytan igen. Koka ytterligare 3 min. Smaka av med salt och peppar.
 
 

Fluff fluff (vit chokladfluff o cupcakes)

Idag har det tvättats fönster och jag har bytt gardiner så nu kan jag pusta ut..från vad undrar ni säkert. Jo det är så att jag bor på andra våning och har höjdskräck så det är en pina varje gång fönstren ska putsas.
 
Har även bakat cupcakes vanliga med vaniljsmak..gjorde hälften av cupcaksen med svart karamellfärg och hälften utan. Hade vit chokladfluff på som jag hade lite blå karamellfärg i och ja det blev mintgrönt ;)
 
Cupcakes blir ca 12 st:
 
3 ekologiska ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3 1 /2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
Smält smöret, häll i mjölken och blanda det med äggsmeten
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.


Vit chokladfluff:
 
3 dl grädde
180 g vitchoklad
 
Värm grädden den får INTE koka
Häll i chokladen och låt den smälta
 
Förvara i kylskåp i minst 6 timmar helst 1 dygn sedan vispar du upp den med elvisp och spritsar på cupcaksen.
 
 

RSS 2.0