Nybakat

 

5 dl havregryn

6 dl mjölk

1/2 dl olja

50 g jäst

2 msk ljus sirap

2 tsk salt

7 dl vetemjöl

mjölk och havregryn till pensling

Lägg havregrynen i en bunke. Värm mjölk och olja.Häll blandningen över grynen. Rör om och låt dem svälla i ca 15 minuter tills det är fingervarmt. Smula ner jästen, tillsätt sirap och salt. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt vetemjölet. Arbeta den ganska lösa degen i maskin 3-5 minuter eller 10 minuter för hand. Strö över lite mjöl och låt jäsa övertäckt ca 30 minuter. Arbeta ihop degen i bunken. Klappa ut degen med mjölad hand i en lättsmord långpanna (30x40cm). Skär med mjölad kniv jämnstora bitar. Nagga rutorna med en gaffel. Låt jäsa degen under bakduk i ca 30 minuter. Pensla med mjölk och strö över havregryn. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0