Nutellakladdkaka (LCHF)

Ville ju bjuda på lite lyxigare fika idag och hittade det här receptet på nätet och hade allt hemma som behövdes såå då var det ju bara att köra igång. Gjorde egen nutella med och självklart ska ni få receptet på det med.

Nu skulle den ju ha behövt stå lite längre i kylen men kommer gästerna så är det ju bara att ta fram och den fick klart godkänt. Kladdig som det stod att den skulle vara stämde perfekt. Serverades med en klick grädde och lite hallon. För er som inte äter enligt Lchf kan ju bakverk verka lite beska då man inte använder så mkt sötningsmedel men denna var faktiskt godare än mycket annat jag har provat. Kommer helt klart göras igen för helgerna behöver man ju lyxa till det på eller hur? :D Detta kallar jag LYX  :)

Kladdkakan:

200 g smör

4 ägg

1 dl ica sötströ

3 dl mandelmjöl

2 tsk vaniljpulver 

1 krm salt

ca 2 dl hemgjord nutella

 

Gör så här:

Smält smöret. Vispa ägg och sötning pösigt jag använde elvisp. Rör ner det smälta smöret. Blanda mandelmjöl, kakao, vaniljpulver och salt i en annan bunke och blanda sedan ner i äggsmeten. Rör ner 1 dl av nutellan. Häll i springform, ca 25 cm. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 7-8 minuter. Ta ut och låt svalna. (den ska vara lite rinnig) Låt den stå i kylskåpet några timmar så får den en härlig krämig konsistens och smak, gärna över natten. Nutellan som är kvar kan du bre på kakan när den börjat svalna och blivit fastare.

(Jag kunde inte vänta så länge så jag lät den stå ca 11/2 timma i kylen sen smetade jag på resterande nutella och mums va gott. Kan nog tänka mig att den blir ännu godare om den får stå längre)

Hemgjord nutella gör så här:

200 g hasselnötter med skal

3 msk ica sötströ

2-2,5 msk kakao

0,5-1 tsk vaniljpulver

4 msk kokosfett

Gör så här:

Mixa nötterna i matberedare eller mixerstav (jag använde mixerstav). Det tar ett tag. Blanda ner resten av ingredienserna. Smaka av under tiden, så du får den smak och den konsistens du vill ha. Och om du inte blandar ner nåt, utan nöjer dig med att bara mixa nötterna blir det nötsmör. 

(detta tar en stund så inget man gör på 5 minuter) Men det är värt allt arbete :)

 

 
 

Zucchinibaugetter (Lchf)

Blev lite bakning idag :)
 

Detta behöver du: (blir ca 5-7 st beroende på hur stora man gör dom )

8 stycken ägg

3 dl fin riven zucchini ( krama ur all vätska)

3 dl mandelmjöl

4 msk fiberhusk

2 msk kokosmjöl

2 dl sesamfrön ( jag hade inga hemma så jag gjorde utan och det blev bra ändå)

1 tsk salt

3 tsk bakpulver

(jag hade inga sesamfrön och de blev supergoda utan med )

Gör så här:

Fin riv zucchinin och krama ur så mkt av vätskan som går. Vispa äggen fluffiga och rör sedan ner zucchinin.

Blanda alla torra ingredienser i en separat skål och rör sedan ner i äggblandningen. Låt det sedan stå och svälla i ca 10 minuter.

Sedan börjar själva formingen av baguetterna och det är en väldigt kladdig deg men försök att få till avlånga bullar så gott det går.

Skåra degen lite det blir snyggare ( här blev väl inte mina så fina men för försöka bättre nästa gång). Grädda i ca 20-30 minuter i 200 grader jag hade inne mina ca 20 minuter. Men här beror det ju på ugnen :).

Sedan låter du bröden svalna på galler... Ät och njut :D

 

 
 

Lchf lasagne med keso

Gårdagens middag och den blev kanon:)
 

Kesoröran:

500 g keso

3 st äggula

2 dl ost ( det ska sammanlagt vara 3 dl så 1dl sparas att ha på lasagnen)

Köttfärsen:

800 g köttfärs

1 burk krossade tomater

1 tsk basilika

2 st vitlöksklyftor

smör (att steka i)

1 dl grädde

3 st zucchini

Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader.

Smält smöret i stekpannan och finhacka vitlöken, stek löken lite och tillsätt sedan köttfärsen. Bryn tills den fått fin färg.

Tillsätt de övriga ingredienserna och krydda med salt,peppar ( jag hade chilikrydda i min och det blev riktigt gott).

Rör ihop keso och äggulor och 2 dl av osten.

Skölj och skär zucchinin med osthyvel jag skalade bort det gröna. Ska bli tunna långa bitar.

Sedan varvar du zucchini, köttfärs och keso. Börja med zucchini och avsluta med köttfärs.

Strö resten av osten över och grädda i ca 40 minuter i ugnen.

 

 
 

Falsk mannagrynsgröt (Lchf)

Ligger här med feber och ont i halsen och även om man är sjuk så måste man ju äta. Så då provade jag på denna falska mannagrynsgröt och den var riktigt god och kändes len och snäll mot halsen.
 
Det här behöver du:

25 g smör


1 ägg

2 msk mandelmjöl

1 tsk fiberhusk

0,5 dl grädde

lite salt

Gör så här:

Smält smöreti en kastrull  knäck i ägget och resterande ingredienser. Man får se till att röra snabbt och ordentligt och invänta den konsistens man vill ha på gröten. Det går supersnabbt :)

Här kan man ju låta fantasin flöda och ha färska bär på eller som jag bara kanel :)
 
 

En sammanfattning av sommaren :D

Nu när det bara regnar och regnar så får man sätta sig och tänka tillbaka på den sköna semestern och jag har ju inte uppdaterat så mkt om just det så här kommer lite bilder mm :)
 
Midsommar:
 

Semester:
 
 

Vinbärskaka

Idag hade jag mamma här på fika och självklart så ska det ju bjudas på nybakat till kaffet eller hur? :)
Så en enkel vinbärskaka slängde jag ihop.
 
Detta behöver du:
75 g smör
3st ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl
1,5-2 dl vinbär (röda eller svarta och det går lika bra med frysta som färska)
ströbröd eller kokos till den smorda formen ( jag hade kokos)
 
Gör så här:
Smörj en rund form gärna med löstagbar kant ca 22 cm i diameter och bröa den.
Sätt ugnen på 200 grader.
Börja med att smälta smöret.
Sedan häller du i alla ingredienser utom vinbären i en bunke och rör ihop med en gaffel eller sked. (inte elvisp)
Häller smeten i formen och nu häller du på vinbären och sedan in i ugnen med formen (långt ner i ugnen)
Ca 25-30 minuter den skall inte bli helt gyllene utan vara knappt genomgräddad och ganska kompakt.
Låt sedan kakan svalna lite innan du lossnar den från formen. Jag pudrade lite florsocker på min.
Servera med antingen en klick glass eller en klick grädde.
 
 

Tjo

För er alla som undrar hur det går med min diet så ska jag erkänna att jag dragit ner på takten lite men ändå med viktnedgång och det känns ju positivt. Dagarna rullar på och jag känner inte längre någon större panik på att vågen går långsamt nedåt för jag har ju redan gjort stora steg framåt och det klappar jag mig själv på axeln för.
Tänkte visa hur jag ser ut idag det var ett tag sedan jag uppdaterade om just det :D
 
Så håll till godo
 
 

Pizzabullar

Ikväll har jag och dottern bakat pizzabullar och vi hade bacon, fetaost och rivenost i + kryddor :)
 
Det här behöver du:
 
50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 msk strösocker
1 ägg
13 dl vetemjöl
 
Fyllning:
 
chilisås blandat med ketchup ( man kan ha bara ketchup med om man vill)
1 pkt bacon
1 pkt fetaost
6 dl riven ost
kryddor efter smak ( vi hade timjan,oregano och chilipulver)
 
 
Pensling:
1 ägg
 
Garnering:
 
riven ost
 
 
Gör så här:
 
1.Degen blandas med fördel i assistenten. Ketchup kan bytas ut till chilisås eller tomatpure eller varför inte lite av varje.

2. Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till 37 grader.

3. Smula ner jästen i bunken och tillsätt degspadet, salt och socker. Rör om så att jästen smälter.

4. Tillsätt ägget och ca. 13 dl vetemjöl (jag använde 750 gr + 0,5 dl till utbakandett) . Arbeta ihop till en smidig deg. Tillsätt ev. mer mjöl.

5. Låt jäsa i 30 minuter.

6. Hacka skinka eller bacon i små bitar, blanda kryddorna.

7. Arbeta degen lite och dela den i två delar.

8. Kavla ut till en rektangel, 1/2 cm tjock.

9. På varje del bred på 1 dl ketchup, men lämna ca. 1 cm utan ketchup på ena långsidan, (så att rullen håller ihop senare).

10. Strö på 1/2 av fyllningen på varje rektangel, skinkan med kryddor och osten (spara lite ost till garnering).

11. Rulla ihop som en rulltårta.

12. Sätt på ugnen på 225 grader.

13. Skär rullen i 2-2,5 cm tjocka skivor och lägg på en plåt.

14. Låt jäsa i 15-20 minuter.

15. Pensla på med uppvispat ägg.

16. Strö lite ost på bullarna som garnering.

17. Gräddas mitt i ugnen i ca. 8-12 minuter.

18. Serveras varma men är även goda kalla.

19. Går utmärkt att frysa.

 

 

RSS 2.0